A sutik segitenek szolgaltatasaink biztositasaban.
 
Szállásfoglalási feltételek Házirend szabályzat Szerzői jogok Hasznos tanácsok Linkcsere  
Erdélyi vendégházak
Nagy Lak I. kulcsosház
Nagy Lak II. vendégház
 
HU  |  RO  |  EN
BEMUTATKOZÓ
KÖZVETLEN KÖRNYEZET
UDVAR
ERDÉLYI VENDÉGHÁZAK
VENDÉGHÁZAK TÉLEN
VIDEÓ BEMUTATÓK
ÁRAJÁNLAT
LAST MINUTE AJÁNLAT
FOGLALTSÁG JELZŐ
GPS KOORDINÁTA
FOTÓALBUM
PROGRAM LEHETŐSÉGEK
ÁRPÁD HÁZA CSÁRDA
SZKENNELT VENDÉGKÖNYV
VIRTUÁLIS VENDÉGKÖNYV
KAPCSOLAT
Hasznos tanácsok

Határátkelés: 

Határátkeléskor elégséges egy érvényes (új típusú) személyi kártyát felmutatni. Azon gyerekek számára, akik még nem rendelkeznek személyivel az útlevél használata szükségszerű! Hogy elkerüljék a határról történő visszafordítást, kérjük kedves Vendégeinket, hogy ideutazásuk előtt ellenőrizzék az irataik érvényességét!

Közlekedés: 

Határátkelés után kb. 6-7 órás utazásra, kell számítani. (Érkezéskor, plusz egy órát "veszítünk" az által, hogy Romániában a magyarországi 00 óra, 01 órának felel meg!) 
Romániában települések határain belül 50 km/órával, településen kívül 90 km/órával lehet közlekedni. Büntetés nélkül maximum 10 km/órával túllépjük a megengedett sebességhatárt. A határtól Székelyudvarhelyig, (Többnyire falvakban!) legalább 3-4 alkalommal mérnek a rendőrök. A büntetés kifizetése viszonylag bonyolult. (Nincsen helyszíni bírság, ezért a büntetés összegét, valamely polgármesteri hivatalnál lehet befizetni, majd a befizetést bizonyító nyugtát postázni kell a büntetést kibocsátó rendőrség címére!)

Üzemanyag: 

1 liter benzin kb. = 1,3 Eurónak megfelelő lej. A Rompetrol, OMW, Mol, Lukoil, vagy Petrom kutakat ajánlom figyelmükbe! (A "Nevenincs" benzinkutaknál, nem célszerű tankolni!)

Útviszonyok:

Románia szerte a főútvonalak rendben vannak! Székelyföldön is, korábban soha nem tapasztalt, nagyon jó körülmények között lehet utazni!

Útadó:

A romániai utakat igénybe vevő gépjárművekre útmatricát szükséges vásárolni. Az útmatricákat a határ mentén található benzinkutaknál, vagy a postahivatalokban tudják megvásárolni. A megvásárolt útadó érvényes a Kolozsvárt elkerülő autópálya szakaszra is.

Személygépkocsi:

1 napos útmatrica: -
7 napos útmatrica: 3 Euró
30 napos útmatrica: 7 Euró
1 éves útmatrica: 28 Euró

Fizetőeszközök:

A Forintot és az Eurót szinte mindenütt elfogadják fizetőeszköznek, csak nem célszerű azzal fizetni, mert nem váltják jól. Szerencsés lenne, már a vámban annyi Eurót beváltani, amennyi az útra elégséges. Az esetleges nagyobb összeget érdemes Székelyudvarhelyen beváltani, mert itt többet adnak a Forintért is, meg az Euróért is. Csak hivatalos helyen váltsanak. Sok helyütt vannak bankkártya automaták is, amelyek elősegítik a gyors pénzfelvételt. (Master Card, Visa Card és Euro Card).

Ellátás: 

Nem érdemes sok élelmiszert felpakolni, mert Székelyudvarhelyen mindent meg lehet vásárolni. A különböző termékek árai a magyarországi árakhoz hasonlóak! A SZUPER ABC, MERKUR (Helyi termékeket is forgalmazó üzletlánc), valamint a KAUFLAND és LIDLE üzleteket ajánlom. A szálláshelyek közelében is vannak falusi kis boltok, ahol az alapélelmiszereket meg lehet vásárolni. (Ezekben az üzletekben ne vásároljunk húsfélét, vagy felvágottat!)

Ha egészségesen szeretne élni, és szívesen kipróbálnák a helyi termelők bió és hagyományos termékeit, akkor meleg szívvel ajánlom a Székelyudvarhely, II. Rákóczi Ferenc utca, 15. szám alatt található "Helyénvaló" helyi bolt termékeit. Honlap: www.helyenvalo.ro

Székelyudvarhelyen keddenként piacnap van, amikor a környező településekről a falusi emberek tömegesen hozzák be az áruikat. (zöldség, gyümölcs, tejtermék)

Minden hónap utolsó szombatján a székelyudvarhelyi városközpontban szervezik a hagyományos termékek vásárát, ahol megkóstolhatják a helyi finomságokat, és vásárolhatnak a kézművesek portékáiból.

Éttermek: 

Zeteváralján megnyílt az „Árpád Háza" csárda, ahol egy igen kellemes környezetben tudnak (akár naponta is) étkezni. Amennyiben jelzik, hogy a segítségünkkel vannak elszállásolva, 5% árkedvezményt biztosítanak.

További székelyudvarhelyi éttermek, amelyeket érdemes kipróbálni: Gondűző, Gizi Csárda, Septimia, Jungle. 

Telefon:

A mobiltelefonok rendelkeznek térerővel. Romániába érve, a szerződéses alapon működő készülékekről ugyanúgy kell tárcsázni, mintha Magyarországon tartózkodnának. A feltöltő kártyás telefonok romániai működéséről, a magyarországi telefonos szolgáltatók tudnak felvilágosítást adni.

Időjárás: 

A helyi időjárást, a magyarországi időjárást is meghatározó fronthatások befolyásolják. Tehát, ha a meteorológusok odahaza tartósan jó időt jósolnak, akkor Székelyföldön is hasonlókra kell számítani. Természetesen, a hegyek közelsége (650-850 tengerszint feletti magasság) miatt 3-5 fokkal hűvösebb van.

Jó utazást kívánok! 

Tisztelettel: Nagy Árpád

 
Kulcsszavak: erdélyi utazás, székelyföldi nyaralás, utazás a hargitára, hasznos tanácsok, erdélyi utazás megtervezése, nyaralási tippek, utazási ajánlatok, jó tanácsok, varlak
Szállásfoglalási feltételek
Házirend szabályzat
Szerzői jogok
Hasznos tanácsok
Linkcsere
Bemutatkozó
Közvetlen környezet
Udvar
Erdélyi vendégházak
Vendégházak télen
Videó bemutatók
Árajánlat
Last minute ajánlat
Foglaltság jelző
GPS koordináta
Fotóalbum
Program lehetőségek
Árpád Háza csárda
Szkennelt vendégkönyv
Virtuális vendégkönyv
Adatvédelmi nyilatkozat
Kapcsolat
 
Erdélyi vendégházak
Nagy Lak I. kulcsosház
Nagy Lak II. vendégház